Πειρατής γένους θηλυκού

04.09.2006
Η ερμηνεία της στην ταινία «Κάν το όπως ο Μπέκαμ» ήταν μόνο η αρχή μιας μεγάλης και ασταμάτητα εξελισσόμενης καριέρας: «Η τρύπα», «Οι πειρατές της Καραϊβικής», «Αγάπη είναι...», «Ντόμινο», «Περηφάνια και προκατάληψη»... Μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, πολλές βραβεύσεις και πρόσωπο της χρονιάς για αρκετά περιοδικά. Τελικά είναι ωραίο να είσαι Αγγλίδα αγαπητή σε όλο τον κόσμο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΚΙΡΑ ΝΑΙΤΛΙ

Γεννημένη σε προάστιο του Λονδίνου, η Κίρα κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μεταμορφωθεί από τη μικρή Αγγλίδα σε ένα σύμβολο του σεξ της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής.

Από τον Αλέξανδρο-Ρωμανό Λιζάρδο

Ενα χρόνο περίπου πριν είχαμε συναντηθεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Τότε παρουσίαζε για πρώτη φορά στο αγγλικό κοινό την ταινία «Περηφάνια και προκατάληψη» και, πιστέψτε με, καμία προκατάληψη δεν είχε προσγειωμένη, ξεκάθαρη, σκεπτική χωρίς αυτό να την εμποδίζει να είναι αυθόρμητη... Στην τότε κουβέντα μας της είχα αναφέρει ότι η ερμηνεία της είναι άξια για αρκετές βραβεύσεις. Λίγο καιρό αργότερα, επιβεβαιώθηκα...

Είχαμε βρεθεί πριν από περίπου ένα χρόνο στο Λονδίνο όταν παρουσίασες για πρώτη φορά την ταινία «Περηφάνια και προκατάληψη» και μάλιστα σου είχα πει ότι είναι πολύ πιθανό να είσαι υποψήφια και για Όσκαρ.

«Και είχες δίκιο!».

Η υποψηφιότητα κατά πόσο άλλαξε την καθημερινότητά σου;

«Ήταν όντως μία πολύ ωραία στιγμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε τη ζωή μου. Είναι ωραίο όμως να νιώθεις ότι σε αποδέχεται ο κόσμος για μία πολύ καλή δουλειά που έκανες. Αυτό από μόνο του είναι μία πολύ καλή επιβράβευση. Αυτή η γεύση που σου αφήνει είναι πολύ γλυκιά. Άσε που ακολούθησαν υπέροχα πάρτι μετά τα Όσκαρ... Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία».

Κάθε αλλαγή σηματοδοτεί και ένα βήμα προς την εξέλιξη. Κυρίως αυτό για τις γυναίκες ισούται με πειράματα με τα μαλλιά τους. Εσύ πώς αποφάσισες να κουρευτείς;

«Ήταν μία επιλογή που μου ήρθε αυθόρμητα και το είχα ανάγκη. Χρειαζόμουν μία αλλαγή και ήταν ό,τι πιο άμεσο μπορούσα να κάνω...».

Πώς και διάλεξες ένα τόσο αποκαλυπτικό φόρεμα γι αυτή τη βραδιά;

«Ήθελα κάτι που δεν θα με κάνει να ιδρώσω μία τόσο ζεστή μέρα και πραγματικά μου άρεσε τόσο πολύ...».

(Την επόμενη μέρα ο βρετανικός Τύπος σχολίαζε αρνητικά την επιλογή της, επειδή ως γνωστόν δεν έχει μεγάλο στήθος και το φόρεμα είχε ένα αβυσσαλέο ντεκολτέ).

Μήπως είσαι κάπως απογοητευμένη επειδή οι «Πειρατές» ξεκινούν με μια διάθεση του σεναριογράφου για να αναπτυχθεί ένα ρομάντζο, που τελικά μάλλον δεν τα καταφέρνει;

«Όχι. Εκτιμώ ιδιαίτερα ό,τι έχει να κάνει με το ρομαντισμό. Δεν περίμενα οι Πειρατές να γίνουν ποτέ μια ρομαντική ταινία, αν και το ρομάντζο υποβόσκει σε αρκετά σημεία. Αυτό το θεωρώ ένα θετικό και ωραίο στοιχείο της ταινίας».

Η ταινία όμως απευθύνεται σε παιδιά;

«Το κοινό της ταινίας είναι και παιδικό, αλλά όχι μόνο εξ ολοκλήρου παιδιά. Είναι μία ταινία για όλη την οικογένεια. Είναι για την ακρίβεια μία πολύ καλή ταινία για όλη την οικογένεια. Η μετάβαση από το ενήλικο στο παιδικό κοινό γίνεται ομαλά και η μίξη της παιδικότητας και των στοιχείων που προσελκύουν το ενήλικο κοινό είναι επιτυχημένη».

Η Disney ως εταιρεία παραγωγής οικογενειακών ταινιών αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ικανό να κατηγοριοποιηθεί η ταινία ως ακατάλληλη για ανηλίκους. Στο βωμό του χρήματος ή ενός ικανού να θαυμαστεί από όλους προϊόντος κάνει μερικές περικοπές.

Υπήρχαν όντως ερωτικές σκηνές στην ταινία που κόπηκαν;

«Παραμένουν κάποιες σκηνές με ρομαντισμό. Δεν θυμάμαι αν υπήρχε κάτι πιο έντονο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο. Πάντως έχω αρκετές σκηνές δράσης».

Στην ταινία, αν και δεν είναι εμφανές, όλοι νομίζουμε ότι υπάρχει ένα ερωτικό τρίγωνο με τον Ορλάντο και τον Tζόνι Ντεπ. Μετά από τόσα φιλιά που έδωσες πώς και δεν φίλησες και τον Μακένζι;

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνω στο τρίτο μέρος της ταινίας. (Γέλια.) Άσε που μου αρέσει πολύ ο Μακένζι. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ένας λόγος που αγάπησα περισσότερο τους πειρατές. Θα τον φιλήσω οπωσδήποτε στο επόμενο μέρος».

Δεν θα μας πεις τι θα γίνει στο τρίτο μέρος;

«Πολλοί με ρωτάνε γι αυτό, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω. Είμαι σίγουρη όμως ότι θα είναι εξίσου πολύ καλό».

Οι άντρες που πλαισιώνουν την Κίρα και στο δεύτερο μέρος έχουν έναν τρόπο να γοητεύουν κάθε γυναίκα, κάθε ηλικίας. Ο Tζόνι Ντεπ από τη μία, ασυμβίβαστος και brutal με γοητεία intellectual. Ο Ορλάντο Μπλουμ, ο ξανθοτρίχης του «Άρχοντα» και σέξι «καλόπαιδο», βγάζει σε κάθε θηλυκό την πιτσιρίκα που κρύβει μέσα της... Η Κίρα όμως διαλέγει και τους δύο, αλλά και έναν τρίτο άντρα...

Τι θα μας πεις όμως για τον Tζόνι Ντεπ.

«Είναι απλώς εξαιρετικός!».

Είναι και η επιθυμία κάθε γυναίκας που περιμένει τόσες ώρες εδώ στην πρεμιέρα.

«Ακριβώς!».

Ορλάντο Μπουμ και Tζόνι Ντεπ. Δύο άντρες που γενικά αποτελούν πρότυπα να σε φλερτάρουν στην ίδια ταινία...

«Αυτό με κάνει ιδιαίτερα τυχερή κοπέλα. Πραγματικά δεν μπορώ να παραπονεθώ για κάτι!». (Γέλια.)

Αν έπρεπε να διαλέξεις, ποιος θα ήταν αυτός που θα ήθελες περισσότερο;

«Θεέ μου... Αν η επιλογή ήταν απλώς μια ένδειξη και όχι κάτι αναγκαστικό, θα επέλεγα και τους δύο!».

Το δεύτερο μέρος των «Πειρατών» έκανε ρεκόρ εισπράξεων για σίκουελ. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη (και φυσικά στην Ελλάδα) αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα σίκουελ γίνονται μόνο για οικονομικά οφέλη. Θεωρείς ότι αυτός είναι και ο λόγος που γυρίζονται τα δύο μέρη των «Πειρατών»;

«Μάλλον όχι, αφού το δεύτερο μέρος των Πειρατών που το έχω ήδη δει είναι καλύτερο, πιο αστείο, πιο μεγάλη παραγωγή... Σίγουρα πιο αστείο. Είναι όντως μια διασκεδαστική βόλτα που σου θυμίζει το πρώτο μέρος. Αυτό αρέσει σε όλους!».

Σπάνια η Κίρα μιλάει για πολιτική και ακόμα σπανιότερα αφήνει να την κατευθύνει η ροπή της καθημερινότητας στον τρόπο που σκέφτεται. Έλλειψη πολιτικής θέσης ή παιδική ανασφάλεια, αν αναλογιστούμε ότι δεν τελείωσε το σχολείο και επίσης το νεαρό της ηλικίας της; Ο χρόνος την έβγαλε ψεύτρα ή απλώς οπτιμίστρια;

Περίπου ένα χρόνο μετά τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο η ζωή παραμένει ίδια εδώ;

«Πραγματικά δεν ξέρω τι να απαντήσω. Νομίζω ότι το Λονδίνο θα παραμείνει το Λονδίνο που όλοι ξέρουμε! Πάντα συνεχίζει τη ζωή του και αυτό είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό μέρος!». (Η συνάντηση έγινε λίγες μέρες πριν από την απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνων στα βρετανικά αεροδρόμια.)

Από μικρή στα βάσανα... Τι βάσανα δηλαδή... από μικρή στα φώτα των προβολέων και τις κλακέτες... έτοιμη για πλάνο Κίρα... δώσε μας ένα κοντινό!

Πώς νιώθεις που ίσως η πρεμιέρα του δεύτερου μέρους των «Πειρατών» είναι η μεγαλύτερη πρεμιέρα που έγινε στο Λονδίνο;

«Είναι όντως ένα ιδιαίτερο γεγονός. Όλοι αγωνιούν να δουν την ταινία που εγώ τη βρίσκω υπέροχη. Η υποδοχή που μας επιφύλαξε ο κόσμος είναι τόσο ωραία, άρα και η βραδιά θα είναι καταπληκτική».

Σου αρέσει να είσαι το επίκεντρο της προσοχής;

«Δεν φανταζόμουν, να σου πω την αλήθεια, ότι θα παρουσιάζονταν τόσοι πολλοί άνθρωποι απόψε. Πραγματικά μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι για αυτούς, μια που η ζέστη είναι αφόρητη. Πέρα απ αυτό όλα δείχνουν να είναι υπέροχα». (Την ημέρα της πρεμιέρας ήταν ίσως η πιο ζεστή μέρα που έχω βρεθεί στο Λονδίνο).

Φήμες θέλουν την Κίρα, μετά την τρίτη συνέχεια των «Πειρατών» να ακολουθήσει την τέταρτη συνέχεια του «Tζουράσικ παρκ» σε σκηνοθεσία Τζόε Τζόνσον. Πάντως το σενάριο της τρίτης συνέχειας προβλέπει πως από τους πειρατές καλαμάρια, η μετάβαση στους δεινόσαυρους της νέας χιλιετίας μάλλον δεν θα είναι δύσκολη!