Θέλω να κλωνοποιηθώ και να παίξω στο «Deal»

22.11.2006
Αναμφισβήτητα είναι η μεγάλη φετινή τηλεοπτική έκπληξη. Ο Χρήστος Φερεντίνος έκανε το καλύτερο «Deal» της ζωής του και κατάφερε από την πρώτη βδομάδα να βγει νικητής στη μάχη της τηλεθέασης.

Από τη Βίκυ Γκουγκουστάμου
Συνεντευξη: Χρήστος Φερεντίνος

Αναμφισβήτητα είναι η μεγάλη φετινή τηλεοπτική έκπληξη. Ο Χρήστος Φερεντίνος έκανε το καλύτερο «Deal» της ζωής του και κατάφερε από την πρώτη βδομάδα να βγει νικητής στη μάχη της τηλεθέασης. Τι γίνεται τελικά μ αυτό το παιχνίδι και έχει μαγνητίσει το κοινό; Και τι μπορεί να κάνει κάποιος για να κερδίσει; Είναι καθαρά θέμα τύχης ή και στρατηγικής; Ο δημοφιλής παρουσιαστής μάς δίνει όλες τις απαντήσεις.

Τελικά, τι έχετε κάνει και έχετε καταφέρει να μας βάλετε στους τρελούς ρυθμούς του «Deal»; «Τι έχω κάνει; Καλή ερώτηση. Μάλλον βρίσκομαι στο σωστό κόνσεπτ. To Deal μοιάζει με τηλεπαιχνίδι, αλλά είναι πολύ πιο σατανικό πράγμα, με την έννοια ότι είναι πραγματικό θρίλερ. Είναι εργοστάσιο συναισθημάτων. Ένας χώρος όπου η έκπληξη, το απροσδόκητο, η υπέρβαση, τα όριά μας όλα δοκιμάζονται».

Πιστεύετε ότι το «εργοστάσιο παραγωγής συναισθημάτων» ή τα πολλά λεφτά έχουν κάνει το παιχνίδι τόσο δημοφιλές;

«Τα λεφτά είναι η κινητήριος δύναμη! Χωρίς αυτά δεν θα είχαμε τέτοια συναισθήματα. Και μετά είναι η όλη ιδέα. Βασίζεται στην περιπέτεια, την αγωνία, την πρόκληση, την περιέργεια, το ρίσκο Το ότι όλοι οι παίκτες είναι ίσοι, όλοι έχουν τις ίδιες ελπίδες και μόνο ο τραπεζίτης είναι απέναντί τους, είναι ευφυέστατο.

Είναι μια ιδανική μορφή δημοκρατικής σοσιαλιστικής κοινωνίας και ο παρουσιαστής είναι 100% μαζί τους. Από την άλλη, όλο αυτό ταιριάζει πολύ στην ιδιοσυγκρασία μου. Το έβλεπα στο εξωτερικό, είχα ενθουσιαστεί και ήταν όνειρό μου να το κάνω».

Πώς να κερδίσετε
Τελικά, για να κερδίσει κανείς στο «Deal», τι πρέπει να κάνει; Ποιο είναι το μυστικό; Μόνο η τύχη μετράει;

«Όχι, δεν είναι μόνο η τύχη. Σαφέστατα η τύχη είναι ο βασιλιάς αυτής της εκπομπής, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Για να κερδίσεις, χρειάζεται να προκαλείς την τύχη σου, να ρισκάρεις ή να μπορείς να κουμαντάρεις την απληστία σου ή την τρέλα σου. Διάλεξε και πάρε».

Στην tv όλα αλλάζουν
Με όλες σας τις εκπομπές έχετε καταφέρει να διατηρήσετε την επαφή σας με το κοινό. Η επικοινωνία είναι το δυνατό σας σημείο;

«Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι χαρά μου να επικοινωνώ με τον κόσμο. Και δεν το κάνω για διαφημιστικούς λόγους. Αυτή είναι η καθημερινότητά μου από πιτσιρικάς. Μάλλον, όταν ήμουν πολύ μικρός, είχα συστολές, ανασφάλειες πολύ μεγαλύτερες. Θυμάμαι στο δημοτικό ήμουν αρκετά μαζεμένος. Μετά βγήκε απότομα μια εξωστρέφεια και μια ανάγκη μεγαλύτερης επικοινωνίας. Και όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθεση αποκτάς και αγάπη για τον εαυτό σου και συμφιλίωση με τα ελαττώματά σου και τις αδυναμίες σου, τόσο αυξάνεται και ο αυτοσαρκασμός. Και τι σημαίνει αυτό; Να μη δίνεις μεγάλη σοβαρότητα σε ορισμένα πράγματα, να μη θεωρείς ότι κάνεις κάτι φοβερά εξαιρετικό. Αυτή τη στιγμή σαφώς επαγγελματικά νιώθω πολύ ωραία, γιατί κάνω κάποιες εκπομπές που μου αρέσουν πολύ, με συνεργάτες που μου αρέσουν πολύ».

Πάντως, κακά τα ψέματα, η επιτυχία κάνει πολλούς να νομίζουν ότι είναι θεοί. Εσείς δεν έχετε νιώσει ποτέ να ξεπερνάτε αυτά τα όρια;

«Είναι θέμα χαρακτήρα, τι ανασφάλειες έχεις, τι κόμπλεξ κουβαλάς, πόσο καλύπτεις άλλα πράγματα μ αυτό Για λίγο γίνεσαι θεός. Στην τηλεόραση όλα ξεπερνιούνται. Είμαι πολλά χρόνια στο χώρο και βλέπω πόσες εναλλαγές γίνονται και πόσο το κοινό βαριέται εύκολα. Εκεί που ο κόσμος σου δίνει τηλεθέαση και οι δημοσιογράφοι σε κυνηγάνε, όλα ξαφνικά μπορούν να αλλάξουν. Αυτή η ψευδαίσθηση γκρεμίζεται και εκεί παίζει τι προσωπικότητα έχεις, τι οικογενειακό περιβάλλον και τι προσωπική ζωή ώστε να κρατηθείς με ηρεμία».

Εσείς παίζετε «Deal» από το σπίτι;

«Όχι, αλλά το παρακολουθώ φανατικά. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα προγράμματα που είτε έχουν παρέες είτε δημιουργούν παρέες στο σπίτι. Αυτό που έκανε, για παράδειγμα, το Fame story 2. Καλές εκπομπές της Σεμίνας έχουν γράψει ιστορία. Οι εκπομπές του Σπύρου Παπαδόπουλου είναι σούπερ. Τα ωραία σίριαλ, όπως το Παρά 5 ή το Θα βρεις το δάσκαλό σου, έχουν παρέες με τρομερό ενδιαφέρον. Έχω μια κρυφή υποψία και ελπίδα ότι και το Super Deal μπορεί να το κάνει αυτό. Να κάνει τις Κυριακές εντελώς ξεχωριστές. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι το Super Deal θα μαζεύει τον κόσμο το βράδυ της Κυριακής σπίτι».

Ο Γρηγόρης, η Σεμίνα και οι άλλοι
Το «Super Deal» ήταν το μόνο πρόγραμμα που κατάφερε να «χτυπήσει» τη Σεμίνα αλλά και τον Γρηγόρη. Το περιμένατε αυτό;

«Αυτό μπορεί να είναι και τυχαίο γεγονός. Θα το δούμε στην πορεία. Οι εκπομπές της Σεμίνας έχουν πάντα δυναμική. Και για μένα ήταν μεγάλη έκπληξη τόσο για το Σάββατο όσο και για την Κυριακή. Δεν μπήκα στην έννοια του ανταγωνισμού. Αυτό είναι θέμα των καναλιών. Εγώ ήθελα απλώς να μην καταποντιστούμε. Φυσικά, το αποτέλεσμα ήταν πολύ ευχάριστο».

Όταν σας ανακοινώθηκε ότι θα είστε στη ζώνη του Σαββατοκύριακου, ποιον θεωρούσατε πιο ισχυρό αντίπαλο;

«Τον Γρηγόρη! Και οι δύο εκπομπές είναι πολύ δυνατά προϊόντα. Πιο δύσκολο όμως έβλεπα τον Γρηγόρη με την έννοια ότι είναι πιο φρέσκο πράγμα, έχει δυναμική, γίνεται πλάκα και ο Γρηγόρης είναι ένα πολύ καλό παιδί με ζωντάνια και φρεσκάδα. Κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος. Βγάζει μια τρέλα, μια καλή διάθεση που δεν είναι εύκολο να το βγάλεις αυτό στην τηλεόραση».

Πάντως, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, το σκληρό της πρόσωπο η τηλεόραση το έδειξε γρήγορα φέτος με το κόψιμο της εκπομπής της Ρούλας.

«Αυτό πάντα συνέβαινε. Και εγώ έχω περάσει από κοψίματα. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Η τηλεόραση έχει εναλλαγές, πότε πάνω, πότε κάτω και όποιος αυτό δεν το καταλάβει θα δυσαρεστηθεί πολύ στην πορεία.

Η Ρούλα μού είναι εξαιρετικά συμπαθής. Πιστεύω ότι δεν κάθισε η ιδέα της εκπομπής της. Η ίδια βγήκε ξανά πολύ λαμπερή, αλλά, αν έκανε κάτι άλλο, λίγο πιο αισιόδοξο, να βγάζει περισσότερο γέλιο, να έχει χαρά, θα ήταν πολύ καλύτερο».

Ο ανταγωνισμός αυτή την Κυριακή μεγαλώνει. Μπαίνει και ο Αντρέας Μικρούτσικος με το «Dream show the music» στο παιχνίδι. Τι θα γίνει;

«Έτσι είναι ωραία. Να υπάρχει ποικιλία. Δεν με τρομάζει ο ανταγωνισμός καθόλου. Ο κόσμος πρέπει να βλέπει απ όλα και να επιλέγει. Δεν πιστεύω στο μονοπώλιο, αλλά πιστεύω πολύ στο Super Deal».

Πάτερ φαμίλιας
Ποιο ήταν το πιο αυθόρμητο σχόλιο που θυμάστε;

«Πριν από λίγες μέρες στα γενέθλια των παιδιών μου με βλέπει ένα τρίχρονο πιτσιρίκι και λέει: Παιδιά, αυτός που κόβει την ανάσα και ανοίγει τα κουτιά!. (Γέλια.) Ήταν τέλειο γιατί αφορούσε και τα δύο παιχνίδια».

Τα πιτσιρίκια σας, ο Δημήτρης και ο Κωνσταντίνος, έχουν καταλάβει τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς τους; Τι λένε όταν σας βλέπουν στην τηλεόραση;

«Όταν τους ρωτάω τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς, ο ένας λέει ντιλ και ο άλλος μπουαγιά! (Γέλια.) Έχουν μπερδευτεί τα παιδιά, ακόμη ψάχνουν τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς τους».

Πώς περνάτε τη μέρα σας με τα παιδιά;

«Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί τους. Είναι μαγική η ηλικία αυτή και στενοχωριέμαι τώρα που δεν έχω πολύ χρόνο. Από την άλλη, όταν σε τρελαίνουν στα παιχνίδια, λες: Θεέ μου, δεν αντέχω άλλο. Από τη μια είναι να μη χάνεις στιγμή μαζί τους, αλλά από την άλλη είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να έχεις πολλή ενέργεια και εγώ καταναλώνω επίσης πολλή ενέργεια στις εκπομπές και το παλεύω πολύ. Δεν είναι εύκολη υπόθεση τα παιδιά, απαιτούν ευθύνη, διάθεση αλλά όσο χρόνο είμαι μαζί τους γίνομαι τριών ετών κι εγώ».

Θέλω να παίξω
Τελικά, αυτός ο τραπεζίτης ποιος είναι; Θα τον δούμε ποτέ;

«Είναι σκοτεινός τύπος και μάλλον θα μείνει στη σκιά. Δεν τον ενδιαφέρει η δημοσιότητα, αλλά να κάνει τα καλύτερα Deal».

Πώς μιλάει στο τηλέφωνο; Είναι ειρωνικός, κάνει χιούμορ, είναι αυστηρός

«Είναι τυπικός, πολλές φορές μου κάνει πλάκα, αναλόγως τις φάσεις του. Όποτε ο παίκτης δεν πάει καλά, αυτός είναι μέσα στην ειρωνεία και την πλάκα. Δεν συμπάσχει με τίποτα, αν και κάποιες στιγμές τον έχω ακούσει να μαλακώνει, έστω για λίγο».

Τι σας λένε φίλοι, γνωστοί, περαστικοί στο δρόμο; Σας λένε να τους βάλετε στο παιχνίδι να παίξουν;

«Αυτό ακριβώς, ασταμάτητα! Και βέβαια η απάντησή μου είναι η εξής: Παιδιά, κι εγώ εκεί θέλω να παίξω!. Αν δεν το παρουσίαζα, θα έβρισκα σίγουρα τρόπο να παίξω. Θα τα έδινα όλα να παίξω. Θα ήταν ωραίο να κλωνοποιηθώ και να παίξω έστω μια φορά. Ειδικά στο Super Deal».

«DEAL» μυστικα

  • Στο καθημερινό «Deal» έχουν δοθεί συνολικά 2.500.000 ευρώ! Φέτος σε 37 επεισόδια έχουν δοθεί συνολικά 495.000 ευρώ.
  • Στο «Super Deal» του Σαββατοκύριακου έχουν δοθεί συνολικά 655.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό το κέρδισε την περασμένη Κυριακή ο Κωνσταντίνος Λειβάδης (175.000 ευρώ).
  • Οι αιτήσεις συμμετοχής και για τα δύο έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 500.000. Κατά τη διάρκεια προβολής του τελευταίου «Super Deal» υπήρχαν 30.000 κλήσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή.
  • Ο μακροβιότερος παίκτης του καθημερινού «Deal» είναι ο 47χρονος μάγειρας Βαγγέλης Λουδάρος από την Αμοργό, ο οποίος βρίσκεται σε αναμονή για να παίξει από την πρώτη μέρα προβολής του.
  • Τα 26 κορίτσια του «Super Deal» είναι ηλικίας 16 ως 26 ετών . Μεταξύ αυτών υπάρχει μια μαθήτρια λυκείου, μια φοιτήτρια Νομικής, μια απόφοιτη Φαρμακευτικής, μια δασκάλα χορού, μια τραγουδίστρια αλλά και μια νηπιαγωγός.