Είναι καλή ιδέα να προσεγγίσεις τον πρώην σου στη διάρκεια της καραντίνας;

28.04.2020
Είναι καλή ιδέα να προσεγγίσεις τον πρώην σου στη διάρκεια της καραντίνας;
Ζούμε ιστορικές στιγμές. Είναι γεγονός. Μεγάλο μέρος του κόσμου περιορίζεται στα σπίτια του σε μια συλλογική προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19 και μια συντριπτική αίσθηση αβεβαιότητας έχει διεισδύσει στη ζωή μας. Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένοντας συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα μας άτομα με εφαρμογές όπως FaceTime, Zoom ή συχνότερες τηλεφωνικές κλήσεις.

Τι γίνεται όμως αν έχεις πρόσφατα (ή κάπως πρόσφατα) τερματίσει μια σχέση; Ενώ εστιάζεις στο να παραμείνεις συνδεδεμένη με τα άτομα που σε ενδιαφέρουν, θα έπρεπε, άραγε, να εξετάσεις το ενδεχόμενο να στείλεις γραπτά μηνύματα στον πρώην σου; Κατά τη διάρκεια αυτών των πρωτοφανών καιρών, πώς προσεγγίζεις την επέκταση του ενδιαφέροντος και της ανησυχίας για κάποιον με τον οποίο δεν συνδέεσαι πλέον ρομαντικά, αλλά εξακολουθείς να νιώθεις συμπόνια ως συνανθρώπου σου που περνάει επίσης αυτή τη συλλογική τραυματική εμπειρία;

Πώς απαντάνε οι ειδικοί σε αυτό το ερώτημα;

Αναλογίσου τη φύση της σχέσης σου και πώς τελείωσε

Η Δρ Vanessa Kensing, κοινωνική λειτουργός και ιδιοκτήτρια του VK Psychotherapy, είπε στο POPSUGAR ότι θα πρέπει να εξετάσεις μερικά πράγματα πριν από την επικοινωνία με τον πρώην σου, συμπεριλαμβανομένου του εάν η σχέση ήταν υγιής και πώς τελείωσε: «Υπάρχουν μερικοί πιο προφανείς λόγοι για να μην το κάνεις, για παράδειγμα, εάν η προηγούμενη σχέση ήταν κατά κάποιο τρόπο βίαιη (π.χ. συναισθηματικά). Διαφορετικά, η επικοινωνία με κάποιον που έχεις αγαπήσει στο παρελθόν, ο οποίος πιθανώς γνωρίζει πολλά για εσένα και θα μπορούσε να έχει κάποιο συναισθηματικό χώρο για εσένα, θα μπορούσε να έχει κάποια οφέλη».

Διάβασε και αυτό: Πώς θα επηρεάσει ο κορονοϊός τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε καινούργιες σχέσεις

Αξιολόγησε την πρόθεση και την προσδοκία σου για την προσπάθεια επικοινωνίας

Η Kensing είπε ότι πρέπει να ξεκινήσεις ρωτώντας τον εαυτό σου: «Ποια είναι η πρόθεσή μου;» «Πριν την προσπάθεια επικοινωνίας, θα εκτιμούσα την πρόθεση, την προσδοκία και την κατανόησή σου για τις ικανότητες του πρώην συντρόφου σου», λέει. «Αυτό επιτρέπει στον εαυτό σου να ρωτήσει τι θέλει προσωπικά να βγάλει από αυτό (αν θέλεις να ακουστείς, να αισθανθείς ορατή, να μην αισθανθείς τόσο μοναχική, να μοιραστείς τους φόβους σου κ.λπ.). Στη συνέχεια ρώτησε τον εαυτό σου: “Ποια είναι η προσδοκία μου για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί το άλλο άτομο;”».

Προειδοποίησε η Kensing επίσης ότι θα πρέπει να προσέχεις την πιθανότητα να έχεις μεγάλες προσδοκίες. Είναι εύκολο να τρέφεις ελπίδες για τον τρόπο με τον οποίο ο προηγούμενος σύντροφός σου θα ανταποκριθεί και να αισθανθείς απογοητευμένη εάν δεν ανταποκριθεί με τον τρόπο που φανταζόσουν (ή δεν ανταποκριθεί καθόλου!). «Αν επικοινωνήσεις και δεν ανταποκριθεί, αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος ή / και ντροπή», δήλωσε η Kensing. «Εάν συμβεί αυτό, επικοινώνησε με έναν αξιόπιστο φίλο σου για να μοιραστείς την εμπειρία σου. Μην περάσεις μόνη σου αυτήν την εμπειρία!»

Λάβε υπόψη σου τη συναισθηματική του ικανότητα

Η Kensing Κένσινγκ συστήνει επίσης να «κάνεις μια γρήγορη εκτίμηση της ικανότητας του πρώην συντρόφου σας να ακούει, να προσφέρει άνεση και να είναι συναισθηματικά παρών». Εάν ο σύντροφός σου δεν ήταν τότε καλός επικοινωνιακά, μην περιμένεις να είναι τώρα.

Αυτό το διάβασες; Τα 4 ζώδια που είναι πιο πιθανόν να σκέφτονται τους πρώην τους στη διάρκεια της καραντίνας

Εάν επικοινωνήσεις, όρισε όρια και ακούσε το ένστικτο σου

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή να ελέγξουμε πώς θα πάει μια συνομιλία», δήλωσε η Kensing. «Επομένως, το να είσαι προσεκτική κατά τη διάρκεια της συνομιλίας - ελέγχοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου και τις σωματικές αισθήσεις σου - θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν μπαίνεις σε έδαφος που θα ανοίξει παλιές πληγές. Πρέπει, επίσης, να υπάρξουν όρια (π.χ. να μην μιλήσεις για το παρελθόν, όχι φλερτ). Ομοίως, άκουσε το ένστικτό σου εάν λέει ότι είναι ώρα να κλείσεις το τηλέφωνο ή να σταματήσεις να στέλνεις μηνύματα».

Εαν αμφιβάλλεις, μην πατήσεις «Send»

Εάν έχει περάσει λίγος χρόνος που να το σκέφτεσαι και να εξακολουθείς να έχεις αμφιβολίες σχετικά με το αν θα πρέπει να επικοινωνήσεις, η ψυχολόγος Δρ. Kim Singleton είπε ότι πρέπει να αφήσεις το τηλέφωνο κάτω. «Το άτομο είναι πρώην για έναν λόγο», τόνισε στο POPSUGAR. «Μην πας γυρεύοντας».