Γνώρισες κάποιον που πέρασε πρόσφατα επώδυνο χωρισμό; Αυτά είναι τα 3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

19.08.2020
Γνώρισες κάποιον που πέρασε πρόσφατα επώδυνο χωρισμό; Αυτά είναι τα 3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις
Γνώρισες, λοιπόν, στις διακοπές κάποιον με τον οποίο έχεις εντυπωσιαστεί και μπορείς ήδη να δεις κάποιες πιθανότητες για καλή πορεία της σχέσης. Προσπαθείς να μην ενθουσιαστείς πολύ όμως γιατί η εμπειρία σου δείχνει ότι θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να πεις ότι όλα είναι τέλεια. Και ήδη υπάρχει ένα πρόβλημα. Μόλις έχει χωρίσει από μιαν άλλη σχέση. Και ο χωρισμός ήταν επώδυνος. Γενικότερα, εάν γνωρίζεις κάποιον που μόλις βίωσε ένα κακό χωρισμό, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλο αυτό που ζεις δεν μπορεί να καταλήξει σε κάτι ωραίο αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να προσέξεις εάν η νέα σου γνωριμία είναι συναισθηματικά διαθέσιμη ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύσεις και την καρδιά σου. Τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα:

Εάν συνεχίζει να μιλά αρνητικά για την πρώην του, πιθανότατα δεν την έχει ξεπεράσει

Όσον αφορά τα προειδοποιητικά σημάδια, αυτό είναι ένα μεγάλο. Εάν ο καλός σου συνεχίζει να αναφέρει τυχαία την πρώην του στην κουβέντα, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι εξακολουθεί αυτή να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του μυαλού του. Είναι απολύτως φυσιολογικό να του θυμίζει κάτι η πρώην του, αλλά είναι η συχνότητα αυτών των αναφορών που πρέπει να προσέξεις.

Η Maria Sullivan, ειδική γνωριμιών και αντιπρόεδρος του Dating.com, λέει στο Elite Daily ότι το να μιλάμε αρνητικά και ειδικότερα για τους πρώην μας, είναι ένα σημάδι ότι δεν έχουμε προχωρήσει.

Όχι μόνο αυτό, αλλά το να κατηγορεί κάποιος την πρώην του, μπορεί να δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να αναλάβει καμία ευθύνη για αυτό που πήγε στραβά στην τελευταία του σχέση, ούτε έμαθε τίποτα από αυτό.

Προχωρώντας απερίσκεπτα σε μια σχέση δέσμευσης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπίλυτα ζητήματα.

Πολύ συχνά, κάποιος που έχει περάσει από έναν κακό χωρισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά προσεκτικός ή ακόμη και να αποφεύγει τη δέσμευση για ένα χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της σχέσης. Αλλά αν είναι πολύ πρόθυμος να προχωρήσει σε κάτι σοβαρό, αυτό μπορεί να είναι και ένα προειδοποιητικό σημάδι. Σύμφωνα με την Chelsea Leigh Trescott, σύμβουλο διαζυγίων και οικοδέσποινα του podcast, Thank You Heartbreak, εάν η σχέση προχωρά με αφύσικα γρήγορο ρυθμό, μπορεί να σηματοδοτεί ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που βοηθά τον σύντροφο σου να ξεπεράσει τον χωρισμό του.

Ενώ αυτή η άμεση αίσθηση οικειότητας και αφοσίωσης μπορεί να φαίνεται καλή στην αρχή, η αλήθεια είναι ότι ο νέος σου σύντροφος μπορεί να πηγαίνει γρήγορα τη σχέση, προκειμένου να αποφύγει τη μοναξιά και να ξαναδημιουργήσει μέσα του ορισμένα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με το να είναι σε μια σχέση.

Λοιπόν, πώς αποφεύγεις να εμπλακείς σε τέτοιου είδους καταστάσεις; Η Trescott λέει ότι το να πηγαίνεις τα πράγματα αργά είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις αν αυτή η σχέση χτίστηκε για να διαρκέσει ή απλώς αντικαθιστά ένα κενό από ένα ειδύλλιο του παρελθόντος. Συμβουλεύει να αναρωτηθείς: Τα αυξανόμενα επίπεδα οικειότητας, σου φαίνονται κερδισμένα ή βιαστικά;

Η υπομονή είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ενός υγιούς μακροχρόνιου δεσμού

Όπως λένε, η υπομονή είναι μια αρετή και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γνωριμία με κάποιον που μόλις έχει περάσει έναν κακό χωρισμό.

«Για να απογειωθεί μια σχέση με μια γεμάτη δεξαμενή καυσίμων, δεν μπορείτε να εξαντλήσετε ο ένας τον άλλον με τις προσδοκίες σας», εξηγεί η Trescott. «Αν χρειάζεσαι κάποιον που είναι έτοιμος να προχωρήσει χωρίς δεύτερες σκέψεις, τότε το να γνωρίσεις κάποιον που προέρχεται από έναν χωρισμό μπορεί να είναι μη ρεαλιστικό. Με υπομονή έρχεται η εμπιστοσύνη σε ένα δεσμό γιατί ακόμα και για μια ιδανική σύνδεση, δεν χρειάζεται να βιαστούμε».

Εάν βλέπεις τον εαυτό σου να απογοητεύεσαι με την ταχύτητα με την οποία ο σύντροφός σου επενδύει σε αυτήν τη νέα σχέση, τότε, όπως λεει η Trescott, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν είσαι σε θέση να εκτιμήσεις πού βρίσκεται ο σύντροφός σου και να τον συναντήσεις εκεί. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ λογικό οι ανάγκες σου για οικειότητα και δέσμευση να μην είναι λιγότερο εύλογες από την ανάγκη του συντρόφου σου για χρόνο να θεραπευθεί από την προηγούμενη σχέση και να διευκολύνει αυτόν τον νέο δεσμό.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να δείξει ότι ενδέχεται να μην ταιριάζεις απόλυτα αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη σχέση. Η Trescott τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην κάνεις τον σύντροφό σου να αισθάνεται άσχημα για πόσο χρόνο χρειάζεται ή πόσο αργά προχωρά στη σχέση σας.