Ζηλεύεις τον σύντροφό σου; 5 τρόποι για να το... περιορίσεις

09.09.2020
Ζηλεύεις τον σύντροφό σου; 5 τρόποι για να το... περιορίσεις
Η ζήλια είναι αρρώστια, έλεγαν οι παλιότεροι. Κάτι ήξεραν!

Αν δεν έχεις κανέναν πραγματικό λόγο να αμφισβητήσεις την αφοσίωση του συντρόφου σου, αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο που νιώθεις κάθε φορά που τον βλέπεις να συνομιλεί με μια φίλη σου ή να στέλνει μηνύματα στον καλύτερό του φίλο, τότε σίγουρα, υπάρχει μια υπόνοια ζήλιας. Αυτό μπορεί να είναι φυσικό. Αλλά τι συμβαίνει όταν αρχίζει να γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση σου; Εάν δεν μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το συναίσθημα και θέλεις να κάνεις μια αλλαγή, οι ειδικοί περί σχέσεων έδωσαν στο Bustle μερικές συμβουλές για να είσαι λιγότερο ζηλιάρα στη σχέση σου. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το πώς να σταματήσουμε να ζηλεύουμε και το γιατί η ζήλια είναι πρόβλημα.

Εξέτασε τις δικές σου ανασφάλειες

Κάτω από τα συναισθήματα της ζήλιας βρίσκονται οι δικές σου ανασφάλειες, οι οποίες μπορούν να μοιάζουν με ζητήματα αυτοεκτίμησης ή τις αμφιβολίες που αισθανεσαι όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Η ψυχολόγος Paul Greene λέει στο Bustle ότι η ζήλια βασίζεται συχνά σε φόβο απόρριψης. Έτσι, εάν αισθάνεσαι ζήλια, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις αυτόν τον φόβο.

Ανάπτυξε περισσότερες ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σχέση σου

Είναι απολύτως φυσιολογικό να βρίσκεις άλλους ανθρώπους ελκυστικούς από καιρό σε καιρό. Εκτός από την περίπτωση που ο σύντροφός σου είναι ενοχλητικός με τη συμπεριφορά του ή φλερτάρει ανοιχτά με άλλες, δεν πρέπει να είναι πρόβλημα. Σύμφωνα με την ειδική περί σχέσεων Shannon Chavez, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν ρεαλιστικές προσδοκίες στη σχέση και να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά κάποιου άλλου. «Μπορείς να μοιραστείς τις ανησυχίες σου με τον σύντροφό σου, να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά και να προσπαθήσετε για μια αμοιβαία κατανόηση με στόχο την ενσυναίσθηση και συμπόνια μεταξύ σας», λέει.

Να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής με τον σύντροφο σου για τα συναισθήματά σου

Εάν έχεις διαπιστώσει πρόσφατα ότι ζηλεύεις, ίσως είναι καιρός να κάνεις μια ανοιχτή και ειλικρινή κουβέντα με τον σύντροφό σου σχετικά με το πώς αισθάνεσαι και γιατί αισθάνεσαι έτσι. «Επικοινώνηστε, επικοινωνήστε, επικοινωνήστε!» λέει η θεραπεύτρια σχέσεων Carolina Pataky. «Ξέρω ότι μπορεί να φαίνεται περιττό, κουραστικό και κλισέ, αλλά είναι πραγματικά τόσο σημαντικό. Σε πολλές περιπτώσεις, η ζήλια είναι μια εσωτερική μάχη, οπότε λάβε μέτρα για να γνωρίσεις και να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Στη συνέχεια, μοιράσου αυτά τα ευρήματα με τον σύντροφό σου.

Συζήτησε με μια φίλη

Παρόλο που είναι σημαντικό να συζητήσεις με τον σύντροφό σου για το πώς αισθάνεσαι, το να συζητάς τα ζητήματα ζήλιας με κάποιον που μπορεί να σου παρέχει μια εξωτερική οπτική για το τι συμβαίνει, μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο. Αν μη τι άλλο, η φίλη σου μπορεί να είναι εκεί για να σε ακούσει καθώς ξεσπάς.

Αναλογίσου τα θετικά της σχέσης σου

Η εκμάθηση της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης για αυτό που έχεις, θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στα θετικά της σχέσης σου. Όπως λέει ο John Kenny, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματα μετασχηματισμού των σχέσεων, σκέψου τι κάνει ο σύντροφός σου για εσένα και όχι τι δεν κάνει ή για όλες τις στιγμές που είναι εκεί για εσένα σε σχέση με όταν δεν είναι. Εάν δεν υπάρχει τίποτα θετικό που μπορείς να βρεις, τότε ίσως είναι καιρός να αρχίσεις να σκέπτεσαι να αποχωρήσεις από τη σχέση.