Τι πρέπει να κάνεις αν αντιληφθείς ότι ο σύντροφος σου είναι χειριστικός

13.01.2021
Τι πρέπει να κάνεις αν αντιληφθείς ότι ο σύντροφος σου είναι χειριστικός
Όταν είσαι πολύ ερωτευμένη με κάποιον, μπορεί να είναι εύκολο να παραβλέψεις λεπτομέρειες που ενδεχομένως να δείχνουν ότι δεν σου ταιριάζει. Οι κόκκινες σημαίες σε μια σχέση ξεκινούν συχνά ως ανεπαίσθητες και όταν συνειδητοποιήσεις την έκταση του προβλήματος, είσαι παγιδευμένη σε βαθιά συναισθήματα για αυτό το άτομο. Εάν αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου σε ελέγχει, μπορεί να είναι τρομακτικό και δεν είναι πάντα προφανές με ποιο τρόπο μπορείς να το αλλάξεις. Αλλά να είσαι σίγουρη, υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσεις και ξεκινά με την εύρεση ατόμων και πόρων στους οποίους μπορείς να βασιστείς. Δεν χρειάζεσαι να το περάσεις μόνη.

Μια υγιής, στοργική σχέση πρέπει να κάνει και τους δύο ανθρώπους να αισθάνονται ισχυροί και σίγουροι για τον εαυτό τους. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο αισθάνεσαι ότι οι απόψεις σου απαξιώνονται από το άτομο με το οποίο είσαι μαζί ή αν παρατηρήσεις ότι αυτό το άτομο προσπαθεί να ασκήσει εξουσία πάνω σου, αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Όπως είπε στο Elite Daily, η νομικός και ειδική επί θεμάτων ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία, Laura Holtz, ένας σύντροφος που ελέγχει είναι κάποιος «που επιδιώκει ενεργά κυριαρχία στον σύντροφό του μέσω της χρήσης τακτικών όπως η κριτική, η απόρριψη, η ντροπή, η απομόνωση και οι απειλές».

Μπορεί να παρατηρήσεις τον σύντροφο σου να σε πιέζει σχετικά με το πού πηγαίνεις και με ποιον κάνεις παρέα ή να ζητάει να δει τα προσωπικά σου SMS ή το ιστορικό αναζητήσεων. Μπορεί ακόμη και να γίνεται με έναν πιο ανεπαίσθητο τρόπο όπως για παράδειγμα να προσπαθεί να σου υπαγορεύσει τι θα φοράς κάθε ημέρα.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί μερικές φορές να κρύβεται κάτω από υπερβολικά ρομαντικές χειρονομίες και προφάσεις αγάπης, που καθιστούν εύκολο να απορρίψεις εντελώς την κακή συμπεριφορά. Ωστόσο, η οικογενειακή θεραπεύτρια Nicole Richardson λέει στο Elite Daily ότι εάν φοβάσαι αντίποινα όταν διαφωνείς με τον σύντροφό σου ή αν δεν αισθάνεσαι ότι θεωρεί αξιόλογες τις απόψεις σου, αυτό είναι ένα σημάδι ότι επιδεικνύει ελεγκτική συμπεριφορά. Σημειώνει επίσης ότι είναι μια κόκκινη σημαία όταν σε πείθει συνεχώς να βλέπεις τα πράγματα με τον τρόπο του.

Εάν είσαι απόλυτα βέβαιη ότι μπορείς να μιλήσεις με τον σύντροφό σου για αυτό το θέμα με ασφάλεια, η Richardson λέει ότι μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις μια κουβέντα σχετικά με τις ανησυχίες σου. «Εάν μπορείς να καταλάβεις ποιες είναι οι ανάγκες σου και να τις κοινοποιήσεις στον σύντροφό σου χωρίς φόβο για αντίποινα, υπάρχει ελπίδα για τη σχέση», εξηγεί. «Εάν ο σύντροφός σου, σου απαντήσει "Λυπάμαι αλλά.." ή πει ότι λυπάται και συνεχίσει να εμφανίζει τις ίδιες συμπεριφορές, η σχέση είναι απίθανο να γίνει πιο υγιής». Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να απαλλαγείς από τη σχέση πριν επιδεινωθεί.

Για να προχωρήσεις, μη φοβηθείς να ζητήσεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι. Φίλοι και οικογένεια είναι εκεί για να εμπιστευτείς και να βασιστείς. «Συχνά κρύβουμε το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα από τους φίλους και την οικογένειά μας επειδή δεν θέλουμε να αντιπαθήσουν τον σύντροφό μας, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να τους ζητήσουμε βοήθεια», λέει η Richardson.

Μόλις χωρίσεις, οι ειδικοί προτείνουν μια περίοδο μη επαφής τουλάχιστον τριών μηνών για να επιτρέψεις στο τραύμα να επουλωθεί. Εάν πρέπει να μπλοκάρεις τον πρώην σου στα social media για να το καταφέρεις, να το κάνεις. «Είναι φυσιολογικό να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου», εξηγεί η Richardson. «Ο εγκέφαλός σου, παίζει παιχνίδια όταν λυπάσαι για μια σχέση και κρατάει τα καλά μέρη της. Αυτός δεν είναι καλός λόγος για να επιστρέψεις σε κάτι ανθυγιεινό».