Όχι, ένας χωρισμός δεν είναι απαραίτητα μια αποτυχία

26.01.2022
Όχι, ένας χωρισμός δεν είναι απαραίτητα μια αποτυχία
Οι ειδικοί στις σχέσεις εξηγούν ακριβώς το γιατί

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι μια σχέση προορίζεται να είναι δια βίου, να καταλήξει σε γάμο και να είναι απόλυτα ικανοποιητική - και οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι χάσιμο χρόνου. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις έναν σύντροφο ζωής, είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσεις ότι οι χωρισμοί δεν είναι αποτυχίες. Στην πραγματικότητα, οι θεραπευτές σχέσεων λένε ότι η ιδέα δεν είναι μόνο αυτοκαταστροφική αλλά και λανθασμένη.

Tα 5 πιο συνηθισμένα λάθη σε μια σχέση που μπορούν να οδηγήσουν στον χωρισμό

Ο ειδικός σε θέματα σχέσεων και γνωριμιών Jess Carbino, πρώην κοινωνιολόγος για το Tinder and Bumble, λέει ότι οι ρομαντικές σχέσεις παρέχουν ένα χώρο στους ανθρώπους «να μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αναλύσουν πώς να σκεφτούν πραγματικά τι θέλουν και τι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν στην επόμενη σχέση τους». Έχοντας αυτό κατά νου, αντί να θεωρούμε τους χωρισμούς ως αποτυχίες, θα ήταν πιο ωφέλιμο να τους θεωρήσουμε ως ευκαιρία για αυτο-ανάπτυξη.

«Οι ρομαντικές σχέσεις είναι το σημείο που θα κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας και της ανάπτυξής μας», λέει η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Jaqueline Méndez. Και αυτό είναι αλήθεια ανεξάρτητα από το πόσο καιρό διαρκεί η σχέση—που σημαίνει, κατά μία έννοια, ότι κάθε σχέση είναι πραγματικά επιτυχημένη, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της.

Οι καλύτερες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Το κοινωνικό φαινόμενο της εξίσωσης της συνέχειας της σχέσης - αντί της ευτυχίας και της υγείας στη σχέση - με την επιτυχία μπορεί επίσης συχνά να εσωτερικευτεί, λέει ο θεραπευτής ζευγαριών Larry Letich. Αυτός, λέει, είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο σε πολλούς ανθρώπους πρέπει να υπενθυμίζεται ότι οι χωρισμοί δεν είναι αποτυχίες. «Μόλις αφοσιωθούμε στην καρδιά μας, το νευρικό μας σύστημα μας λέει ότι αυτό υποτίθεται ότι θα είναι για πάντα», λέει. «Επομένως, όταν δεν είναι για πάντα, είναι το ίδιο νευρικό σύστημα που αρχίζει να σε κάνει να έχεις αμφιβολίες ή ίσως να σηματοδοτεί ότι επειδή δεν κράτησε για πάντα, αυτή η σχέση δεν αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητές της».

Αλλά οι επαγγελματίες συμφωνούν ότι αν δεσμευτείς στο να κάνεις ενδοσκόπηση και να μάθεις από τις ρομαντικές σου σχέσεις, ακόμα κι αν οδηγήσουν σε χωρισμό, δεν αποτυγχάνεις καθόλου. «Ανεξάρτητα από το πόσο διαρκεί η σχέση σου, μπορείς να μάθεις τα στυλ επικοινωνίας και αγάπης και πώς διαχειρίζεσαι την ατομική σου ταυτότητα», λέει η Chanta Blue, σεξοθεραπεύτρια και κλινική κοινωνική λειτουργός, προσθέτοντας ότι οι χωρισμοί μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποια χαρακτηριστικά αναζητάς σε έναν μελλοντικό ρομαντικό σύντροφο.

Για να διευκολύνεις αυτήν την ανάπτυξη, εξέτασε τις παρακάτω ερωτήσεις και άφησε τις να σου υπενθυμίσουν ότι οι χωρισμοί δεν είναι αποτυχίες.

«Τι μου άρεσε σε αυτό το άτομο και τη σχέση μου μαζί του;»
«Τι δεν μου άρεσε σε αυτό;»
«Τι θα προτιμούσα στις μελλοντικές ρομαντικές μου σχέσεις;»
«Τι μου άρεσε στον εαυτό μου όσο ήμουν σε αυτή τη σχέση;»
«Τι δεν μου άρεσε στον εαυτό μου όσο ήμουν σε αυτή τη σχέση και πώς μπορώ να εργαστώ για να το αλλάξω;»

Το να εστιάσεις σε αυτό που πήρες από τη σχέση και πώς θα μπορούσε να σε βοηθήσει να καθοδηγηθείς στις μελλοντικές σου σχέσεις θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να μένεις στο παρελθόν και να προσανατολιστείς προς το μέλλον σου.