Γιατί το να θέλεις να ελέγξεις την πίστη του συντρόφου σου είναι κακό σημάδι

19.07.2022
Γιατί το να θέλεις να ελέγξεις την πίστη του συντρόφου σου είναι κακό σημάδι
Η τάση που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής κρύβει μια παγίδα

Ακόμη και στις πιο πιστές, υγιείς σχέσεις, μπορεί να προκύψουν ζητήματα εμπιστοσύνης. Όλοι έχουμε τις δικές μας προσωπικές ιστορίες για να αντιμετωπίσουμε, και πράγματα όπως το στυλ προσκόλλησης μας μπορούν να καθορίσουν πόσο άνετα νιώθουμε να βάζουμε την καρδιά μας στα χέρια κάποιου άλλου. Αλλά (και αυτό είναι ένα μεγάλο "αλλά"), μια ευρέως διαδεδομένη τάση του TikTok, γνωστή ως "έλεγχος αφοσίωσης", δεν είναι η απάντηση για να βεβαιωθείς ότι ο σύντροφος σου είναι πραγματικά αφοσιωμένος σε εσένα.

"Ο έλεγχος πίστης είναι μια χειραγωγική πράξη που κάνει ένα άτομο να τεστάρει αν ο σύντροφός του είναι πιστός, κυρίως για να δει αν είναι ανοιχτός στην απιστία", λέει ο ψυχοθεραπευτής Lee Phillips. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα που κυκλοφορεί στο TikTok περιλαμβάνει μια TikToker να ζητά από μια άλλη να στέλνει μηνύματα στο σύντροφό της, να τον φλερτάρει και να βλέπει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο στόχος εδώ είναι, φυσικά, να επιβεβαιωθεί ότι ο σύντροφος είναι, στην πραγματικότητα, πιστός. Εναλλακτικά, εάν ο σύντροφος συνεχίσει τη συνομιλία και ίσως προτείνει ακόμη και έξοδο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι δεν έχει την αφοσίωση που αναμένεται να έχει στη σχέση.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου είναι στην πραγματικότητα "βομβαρδισμός αγάπης"

Παρόλο που αυτή η πρακτική μπορεί να έχει γίνει δημοφιλής στο TikTok, ο Phillips λέει ότι αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας—και συχνά δεν έχει καλό τέλος. "Υπάρχουν στιγμές που ένας έλεγχος πίστης δεν λειτουργεί και αυτό δημιουργεί σύγκρουση στη σχέση", λέει. Εάν μπεις στον πειρασμό να στήσεις μια παγίδα για τον σύντροφό σου για να δοκιμάσεις την πίστη του, σκέψου από πού προέρχεται αυτή η παρόρμηση και τι αποκαλύπτει πραγματικά για τη δυναμική της σχέσης σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να τιμήσεις τα συναισθήματά σου χωρίς να συμμετέχεις σε ένα τελετουργικό που, σύμφωνα με τον Phillips, θα οδηγήσει μόνο σε τοξικότητα στη σχέση σας.

Γιατί πραγματικά θέλεις να ελέγξεις την πίστη του συντρόφου σου
Ας μπούμε στην ουσία του θέματος: Ο Phillips λέει ότι αν ψάχνεις τρόπους για να δοκιμάσεις την αφοσίωση του συντρόφου σου, αυτό σημαίνει ότι αισθάνεσαι ήδη ανασφαλής στη σχέση. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων—και να μην έχουν όλα να έχουν να κάνουν με τον νυν σύντροφό σου. "Το άτομο που κάνει τέλεγχο πίστης μπορεί να έχει μεγαλώσει σε μια οικογενειακή δυναμική όπου υπήρχε αποφυγή, τραύμα ή έλλειψη φροντίδας των γονέων ή των κηδεμόνων του. Επομένως, εφόσον δεν έλαβε την αγάπη και τη φροντίδα από τους γονείς του, όλη αυτή η ενέργεια προβάλλεται στον τρέχοντα σύντροφό του, με αποτέλεσμα να έχει ένα ανήσυχο στυλ προσκόλλησης», λέει ο Phillips.

Είναι επίσης πιθανό η ανασφάλειά σου να πηγάζει από κάποια πτυχή της τρέχουσας σχέσης σου. "Συνήθως συμβαίνει κάτι στη σχέση, όπου το άτομο δεν εμπιστεύεται τον σύντροφό του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερη απιστία μέσα στη σχέση ή απιστία από προηγούμενες σχέσεις. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι ο σύντροφός του ατόμου φλερτάρει με άλλους", λέει ο Phillips.

Με άλλα λόγια, αν έχεις ανάγκη να τεστάρεις την αφοσίωση του, είναι επειδή κάποια πτυχή της σχέσης ή των προηγούμενων σχέσεων σου σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλής. Παρ'όλα αυτά, το να δοκιμάσεις τη σχέση σου δεν θα αντιμετωπίσει πραγματικά τη ρίζα αυτής της ανασφάλειας. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να σημαίνει το ταραχώδες τέλος της σχέσης σου. "Ένας έλεγχος πίστης μπορεί να είναι τοξικός σε μια σχέση επειδή μπορεί να δημιουργήσει έναν αγώνα εξουσίας ή ρήξη μεταξύ δύο ανθρώπων όπου ο ένας σύντροφος δεν μπορεί να εμπιστευτεί και ο άλλος θα ήθελε να τον εμπιστευτούν. Είναι επίσης ντροπιαστικό για τον σύντροφο που υποβάλλεται στον έλεγχο πίστης", λέει ο Philipps. "Αυτό το είδος χειραγώγησης μπορεί να τον κάνει να εγκαταλείψει τη σχέση".

Τι να κάνεις αντί να ελέγξεις την αφοσίωση του συντρόφου σου εάν αισθάνεσαι ανασφάλεια
Αντί να πας πίσω από την πλάτη του συντρόφου σου για να τεστάρεις τη σχέσης σας, ο Phillips συνιστά να συζητάς ανοιχτά τα συναισθήματά σου. "Θα συνιστούσα στο άτομο να είναι ειλικρινές με τον σύντροφό του σχετικά με τις ανασφάλειές του και γιατί παλεύει με την εμπιστοσύνη του", λέει. Εάν έχεις πρόσβαση στη ψυχοθεραπεία, αυτό είναι επίσης ένα πραγματικά υπέροχο περιβάλλον για να συζητήσεις.