Μπορώ να σώσω τη σχέση μου παίρνοντας απόσταση από τον σύντροφο μου;

19.03.2021
Μπορώ να σώσω τη σχέση μου παίρνοντας απόσταση από τον σύντροφο μου;
Εάν η σχέση σου αρχίζει να καταρρέει, η πρώτη σου ενστικτώδης κίνηση μπορεί να είναι να προσκολληθείς στον σύντροφό σου, να του μιλάς 24 ώρες το 24ωρο, να κοσκινίζεις κάθε συναίσθημα του - οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις ξανά κοντά του. Οι ειδικοί λένε ότι είναι συχνά πιο εύκολο να αναζωογονήσουμε μια προβληματική σχέση, δίνοντας χώρο αντί να προσπαθήσουμε να τη διορθώσουμε με το να είμαστε συνέχεια μαζί ο ένας με τον άλλο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε προσπαθήσει να αντιμετωπίσετε μαζί τα προβλήματά σας, αλλά δεν έχετε καταφέρει να κάνετε μια ουσιαστική συζήτηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η σύγκρουση είναι ένα σημάδι ότι επικρατεί το άγχος και πυροδοτεί αντίδραση, υποστηρίζει στο Bustle η Δρ. Η Sarah Rattray, ψυχολόγος ζευγαριών και διευθύνων σύμβουλος του Couples Communication Institute.

«Όταν βρίσκεστε σε αυτήν την αντίδραση πάλης ή φυγής, οι παραγωγικές συζητήσεις και η αναζωπύρωση της θαλπωρής και της σύνδεσης είναι σχεδόν αδύνατες », λέει. Είτε οφείλεται σε συνεχείς διαφωνίες είτε σε έντονη ανησυχία ότι η σχέση σας πρόκειται να τελειώσει, το σώμα σου θα τα βιώσει όλα ως «κίνδυνο» και θα δυσκολευτεί να λειτουργήσει. Ωστόσο, περνώντας χρόνο χωριστά, μπορούν να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες σκέψεις και ίσως ακόμη και να καταλάβεις τι συμβαίνει.

Διάβασε και αυτό: Tα 5 πιο συνηθισμένα λάθη σε μια σχέση που μπορούν να οδηγήσουν στον χωρισμό

Η απόσταση μπορεί επίσης να διορθώσει μια σχέση που καταρρέει λόγω της απώλειας της ατομικότητας. Παρόλο που πιθανότατα θα ήθελες να περάσετε πολύ χρόνο μαζί ως ζευγάρι, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα εάν ένας ή και οι δύο, είστε πολύ εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας ή εάν οι ανάγκες σας δεν έχουν προτεραιότητα ποτέ, αναφέρει η σωματική θεραπεύτρια Lauren Pass Erickson.

Περνώντας χρόνο χωριστά μπορεί να κάνει τη σχέση σας πολύ πιο υγιή, λέει η Erickson, επειδή σας δίνει την ευκαιρία να συνδεθείτε ξανά με τις δικές σας αξίες και επιθυμίες. Θα είναι πιο εύκολο να συνδεθείτε με γνήσιο τρόπο αφού έχετε αρκετό χώρο και θα είναι και πολύ πιο συναρπαστικό. Και ποιος δεν το θέλει αυτό;

Πώς να δώσεις χώρο στον σύντροφό σου

Εάν νομίζεις ότι μπορεί να βοηθήσει να δώσετε ο ένας στον άλλο χώρο, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και, στη συνέχεια, συμφωνώντας για το πόσο χώρο χρειάζεστε και οι δύο. «Ενημερώστε ο ένας τον άλλον ότι το κάνετε αυτό για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε ο ένας στον άλλο και να δουλέψετε μαζί για τη σχέση σας», λέει η Rattray.

Αυτό θα δημιουργήσει μια διαφορετική ατμόσφαιρα από το να τα διαλύσεις όλα από θυμό ή να διακόψεις λόγω απογοήτευσης. «Διαβεβαιώστε ο ένας τον άλλον ότι δεν απορρίπτετε ή δεν εγκαταλείπετε ο ένας τον άλλον», λέει, αλλά αντίθετα φροντίζετε τον εαυτό σας έτσι ώστε να έχετε την ηρεμία που είναι απαραίτητη για να μιλήσετε με ανοιχτό, ειλικρινή και χρήσιμο τρόπο.

Αυτό το είδες; 5 απλά καθημερινά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις δυνατή τη σχέση σου

Εστίασε στον εαυτό σου

Το να κάνεις ένα διάλειμμα στη μέση ενός καυγά κάνει θαύματα. Αλλά θα σε βοηθήσει επίσης να εξασκηθείς στις δικές σου ατομικές ανάγκες τώρα και να προχωρήσεις στη σχέση σου με ένα τρόπο δημιουργίας περισσότερου χώρου. Ίσως θελήσεις να ξεκινήσεις ένα χόμπι ή να δουλέψεις ξανά ένα ενδιαφέρον πράγμα που σου αρέσει, αλλά δεν είχες χρόνο. «Αυτό θα προσφέρει ένα ωραίο διάλειμμα καθώς και την ευκαιρία να επανασυνδεθείς με ένα χαμένο κομμάτι του εαυτού σου», λέει η Erickson.

Θα ήταν επίσης εξαιρετικά επωφελές να ξαναδώσεις λίγη ενέργεια στις φιλίες, ειδικά εάν έχετε χάσει την επαφή λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων της σχέσης σου. Ενώ σίγουρα δεν μπορείς να χτυπήσεις τα δάχτυλά σου και να διορθώσεις μαγικά μια προβληματική σχέση, με το να δώσετε ο ένας στον άλλο χώρο για να ηρεμήσετε, να σκεφτείτε και να επανασυνδεθείτε με προσωπικά ενδιαφέροντα, μπορεί σίγουρα να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.