Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για το ανασφαλές στυλ προσκόλλησης

23.08.2021
Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για το ανασφαλές στυλ προσκόλλησης
Τι είναι και πώς μπορείς να το ξεπεράσεις για να κάνεις υγιείς σχέσεις

Εάν έχεις κάνει ποτέ ερωτική σχέση, πιθανότατα έχεις παρατηρήσει ότι όλοι λειτουργούν διαφορετικά μέσα σε αυτές. Μερικοί άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση και δεν έχουν πρόβλημα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να είναι πλήρως ευάλωτοι. Αυτά είναι πρωταρχικά παραδείγματα στυλ προσκόλλησης σε μια σχέση - τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να αλλάξεις τα προβληματικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς και να αναπτύξετε υγιείς σχέσεις.

Αλλά πρώτα, είναι απαραίτητο να καταλάβεις τι είναι η ανασφαλής προσκόλληση και από πού προέρχεται. Η Sanam Hafeez, νευροψυχολόγος και διευθύντρια διαγνωστικού και θεραπευτικού κέντρου για νευροψυχολογικές, ψυχιατρικές και εκπαιδευτικές δυσκολίες λέει όσα αξίζει να γνωρίζουμε.

Τι είναι η ανασφαλής προσκόλληση;
Τα άτομα με ανασφαλή προσκόλληση «αγωνίζονται να κάνουν συναισθηματικές συνδέσεις με τους άλλους και συχνά είναι ανήσυχοι στο να εκφραστούν, επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα τους οδηγήσει σε εγκατάλειψη», εξηγεί η Hafeez. Όσο για το τι το προκαλεί, λέει ότι το στυλ της προσκόλλησης διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία και η ανασφάλεια προκαλείται συνήθως από ένα ασυνεπές και μη υποστηρικτικό περιβάλλον όπου το άτομο δεν έλαβε την κατάλληλη αγάπη και στοργή από τους γονείς του. Αντιστρόφως, ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης ορίζεται ως έχοντας υγιείς, αξιόπιστες σχέσεις. "Αυτά τα άτομα έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και είναι άνετα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τους συντρόφους τους".

Πώς η ανασφαλής προσκόλληση εκδηλώνεται στις σχέσεις
Υπάρχουν τρεις τύποι ανασφαλών μορφών προσκόλλησης: ανήσυχοι, αποφευκτικοί και ανοργάνωτοι.

Ανήσυχος
Σε αυτό το στυλ προσκόλλησης η συμπεριφορά είναι εξαρτώμενη, απαιτητική, με υπερβολικές σκέψεις και αμφιβολίες για το αν έχεις συνεισφέρει ή όχι πολύ σε μια σχέση, λέει η Hafeez. «Ως παιδί, εκείνοι με ανασφαλή τύπο δεσίματος δεν μπορούσαν να βασιστούν στους γονείς ή τους φροντιστές τους για να είναι παρόντες όταν χρειάζεται. Αυτά τα παιδιά γίνονται απαιτητικά και ζουν με την ελπίδα ότι θα τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους».

Αποφευκτικό
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, η Hafeez λέει ότι οι άνθρωποι με αυτό το στυλ προσκόλλησης συνήθως αποφεύγουν τις σχέσεις και σπάνια επιτρέπουν στον εαυτό τους να πλησιάσει τους άλλους επειδή φοβούνται τη δέσμευση. Αυτό μπορεί να προέλθει από την ύπαρξη γονέων που δεν ανταποκρίθηκαν σωστά στις ανάγκες τους κατά την παιδική ηλικία.

Ανοργάνωτος
Όπως το αποφευκτικό ανασφαλές στυλ προσκόλλησης, αυτό το στυλ φοβάται επίσης τις σχέσεις. Η διαφορά, επισημαίνει η Hafeez, είναι ότι εκείνοι με ανοργάνωτο ανασφαλές στυλ προσκόλλησης επιθυμούν πραγματικά μια σχέση, ενώ εκείνοι με ένα αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης όχι. Προσθέτει ότι τα περισσότερα άτομα με αυτό το στυλ προσκόλλησης βίωσαν κάποια μορφή τραύματος κατά την παιδική ηλικία. "Αυτά τα παιδιά φοβόντουσαν τους γονείς τους, γι 'αυτό τα αντιμετώπιζαν με επιθετικότητα και αρνούνταν τη φροντίδα τους".

Πώς να ξεπεράσεις την ανασφαλή προσκόλληση
Εάν αντιετωπίζεις ανασφαλή προσκόλληση, η Hafeez λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσεις πρώτα οποιοδήποτε παιδικό τραύμα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συναισθηματική σου ανάπτυξη. Χωρίς αυτό το ζωτικό βήμα, θα συνεχίσεις να αγωνίζεσαι μέσα στις σχέσεις. Είναι σημαντικό να μιλήσεις σε έναν επαγγελματία που μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου και, τελικά, να είσαι σε θέση να δημιουργήσεις ασφαλείς και υγιείς σχέσεις.