Η απλή καθημερινή συνήθεια για ανακούφιση από τον πόνο του χωρισμού

04.03.2022
Η απλή καθημερινή συνήθεια για ανακούφιση από τον πόνο του χωρισμού
+ 3 tips για να το κάνεις αποτελεσματικά

Εάν είχες ποτέ μια ρομαντική σχέση που τερματίστηκε, πιθανότατα γνωρίζεις από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η αντιμετώπιση της στενοχώριας. Είτε αναρωτιέσαι τι θα κάνεις μετά τον χωρισμό είτε έχεις κολλήσει ανακαλώντας αναμνήσεις, η ιδέα ότι ο πόνος σου θα θεραπευθεί μπορεί να φαίνεται περίεργη. Ωστόσο, υπάρχει μια εγκεκριμένη από τους θεραπευτές καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την επιβάρυνση: να κρατάς ημερολόγιο.

Όχι, ένας χωρισμός δεν είναι απαραίτητα μια αποτυχία

Ουσιαστικά, το ημερολόγιο για το χωρισμό συνεπάγεται καταγραφή όλων των πραγμάτων που θα ήθελες να σου έλεγε ο πρώην σύντροφός σου και να τα πεις στον εαυτό σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρακτική λειτουργεί για να θεραπεύσει τον πόνο της καρδιάς με μερικούς τρόπους. Πρώτον, η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Karla Zambrano-Morrison λέει ότι όταν γράφεις όλα τα πράγματα που θα ήθελες να σου είχε πει ο πρώην σου, ικανοποιείς τις δικές σου συναισθηματικές ανάγκες αντί να βασίζεσαι σε έναν σύντροφο.

Η θεραπεύτρια σχέσεων Chautè Thompson, προσθέτει ότι το ημερολόγιο για το χωρισμό «μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τι είναι σημαντικό για εσένα σε μια σχέση», λέει. «Από εκεί, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο στην ενδοσκόπηση για να ανακαλύψεις τι μπορεί να χρειαστεί να δώσεις στον εαυτό σου». Αν και η επιδιωκόμενη λειτουργία του ημερολογίου είναι να σε θεραπεύσει, υπάρχουν σχετικά περιθωριακά οφέλη της πρακτικής. Για παράδειγμα, όταν κρατάς ημερολόγιο για να διαχειριστείς τη θλίψη, αρχίζεις επίσης να χτίζεις περισσότερη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση ότι αυτό που θέλεις και χρειάζεσαι από έναν σύντροφο δεν είναι μια παράλογη απαίτηση.

Ωστόσο, για να επωφεληθείς πλήρως από την καταγραφή ημερολογίου, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου τις βέλτιστες πρακτικές. Μάθε ποιες είναι αυτές σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, παρακάτω:

Γράψε σε ένα ήσυχο μέρος
Είναι σημαντικό να ρυθμίσεις τη διάθεση και το πλαίσιο όταν φτιάχνεις τη λίστα με τα πράγματα που θα ήθελες να σου πει ένας πρώην σύντροφος. Για να διευκολυνθεί αυτό, βρες ένα ήσυχο μέρος όπου κανείς δεν θα σε διακόπτει. Η ησυχία θα σε βοηθήσει να είσαι στην παρούσα στιγμή και θα σου δώσει την ευκαιρία να εστιάσεις στην αναπνοή σου για να καταλάβεις πώς βιώνεις τα συναισθήματα σωματικά. Ξεκίνα αναπνέοντας και νιώθοντας πραγματικά τα σημεία του σώματός σου. Υπάρχει βάρος στο στήθος σου; Έχεις στομαχόπονο; Αναρωτήσου από πού προέρχονται αυτές οι αισθήσεις - Ποια είναι η πληγή που πρέπει να καθαριστεί;

Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει όλα τα συναισθήματα
Λόγω της θλιβερής φύσης της κατάστασης, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είσαι πιο συναισθηματική από όσο θα προτιμούσες. Ωστόσο, δε θα πρέπει να πτοείσαι από αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι. Αν θέλεις να κλάψεις, κλάψε. Δώσε στον εαυτό σου αυτό το χώρο για να θεραπευθεί. Εάν αισθάνεσαι περισσότερο θυμωμένη παρά λυπημένη, ισχύει το ίδιο. Όποια συναισθήματα και αν προκύψουν, κάνε στον εαυτό σου τη χάρη να τα βιώσει και να τα επεξεργαστεί.

Εστίασε στον εαυτό σου
Είναι εύκολο να χαθείς σε ό,τι επιθυμούσες και σε ό,τι έλειπε στη σχέση. Έχεις όμως περισσότερη δύναμη από ό,τι φαντάζεσαι, οπότε επικεντρώσου στο δικό σου ταξίδι, ποια είσαι σήμερα και τι μαθαίνεις για τον εαυτό σου.