Τα 10 στοιχεία που εξηγούν γιατί κάποιοι γάμοι διαλύονται και κάποιοι γάμοι κρατάνε για χρόνια

31.07.2020
Τα 10 στοιχεία που εξηγούν γιατί κάποιοι γάμοι διαλύονται και κάποιοι γάμοι κρατάνε για χρόνια
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τα όχι και τόσο ευχάριστα στατιστικά στοιχεία: το 50% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να είναι έτσι και ότι περίπου το 75% των παντρεμένων ζευγαριών έχουν την ευκαιρία να μείνουν μαζί για όλη τους τη ζωή. Όλοι ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο. Ελπίζουμε ότι τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει και αφορούν τον γάμο και το διαζύγιο θα σε βοηθήσουν να οικοδομήσεις μια πραγματικά ευτυχισμένη σχέση. Διάβασε παρακάτω 10 "λεπτομέρειες" που κάνουν τη διαφορά και ίσως εξηγούν γιατί κάποια ζευγάρια χωρίζουν και κάποια ζευγάρια μένουν για χρόνια μαζί:

1. Πολλά ζευγάρια είναι σίγουρα ότι εάν συγκατοικήσουν μαζί πριν παντρευτούν, θα συνηθίσουν το ένα το άλλο και θα έχουν καλύτερο γάμο. Το ζήτημα είναι ότι η συμβίωση πριν από το γάμο σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, καθιστά τον γάμο λιγότερο σταθερό και αυξάνει την πιθανότητα διαζυγίου.

2. Σε έναν γάμο, είναι σημαντικό να δώσεις στον σύντροφό σου ελευθερία. Αλλά θυμήσου ότι η υπερβολική δραστηριότητα εκτός γάμου τον καταστρέφει όπως επιβεβαιώνει και μελέτη Ρώσων κοινωνιολόγων. Επίσης, εάν ένας από τους συντρόφους αναζητά πάρα πολύ προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό είναι κακό για τον γάμο.

3. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα παιδιά κάνουν έναν γάμο πιο δυνατό. Σε οικογένειες με παιδιά, όπως δείχνουν έρευνες, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν περισσότερες συγκρούσεις επειδή υπάρχουν περιπτώσεις ανδρών που δυσαρεστούνται με το γάμο τους μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Διάβασε και αυτό: Eπιστήμονες εξηγούν γιατί οι γυναίκες νιώθουν έντονη έλξη από τα «κακά» παιδιά

4. Μια άλλη δημοφιλής άποψη είναι ότι όσο περισσότερα παιδιά κάνει ένα ζευγάρι, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να χωρίσει. Το πρώτο παιδί μειώνει την πιθανότητα διαζυγίου κατά 30%, όμως το δεύτερο και το τρίτο παιδί δεν έχουν την ίδια επίδραση. Ωστόσο, τα ζευγάρια με παιδιά έχουν περισσότερες εντάσεις, αλλά οι γάμοι τους είναι ισχυρότεροι.

5. Οι σύζυγοι που χρησιμοποιούν τις λέξεις «εμείς», «μας» και «εμάς» περισσότερο από «εγώ», «μου» και «εγώ» είναι πιο ευτυχισμένοι και διαζύγιο λιγότερο συχνό, σύμφωνα με το Psychology Today. Αν τους αρέσει να θυμούνται συχνά το κοινό τους παρελθόν, τότε έχουν πολύ καλές πιθανότητες να μείνουν μαζί.

6. Ο ψυχολόγος Τζον Γκότμαν, που προβλέπει σωστά τα διαζύγια στο 90% των περιπτώσεων, ονόμασε αυτό που αποκαλεί «4 Ιππείς», δηλαδή τα μοντέλα συμπεριφοράς που, μετά από 5-6 χρόνια, σχεδόν σίγουρα οδηγούν σε διαζύγιο. Είναι η κριτική, η περιφρόνηση, η αμυντική συμπεριφορά (όταν ένας από τους συντρόφους αρνείται να δει τη θέση του άλλου) και η ύψωση εμποδίων (συναισθηματικός αποκλεισμός).

Δες και αυτό: Διάσημα ζευγάρια δίνουν τις δικές τους συμβουλές για μακροχρόνιες σχέσεις

7. Το πιο σοβαρό πρόβλημα, που δείχνει πάντα το επερχόμενο διαζύγιο, είναι η περιφρόνηση, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γκότμαν. Αυτό είναι ένα πολύ καταστροφικό συναίσθημα. Η περιφρόνηση ξεκινά με έκφραση αγανάκτησης όταν μιλάει ο ένας στον άλλο ή όταν τον κοροϊδεύει μπροστά του με κάθε τρόπο.

8. Οι παντρεμένοι άνθρωποι χρειάζονται προβλήματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι βαρετό να ζεις σε μια ήρεμη σχέση και ακόμη και αν δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, θα πρέπει να το δημιουργήσεις. Η προσπάθεια να κάνεις τη ζωή σου όσο πιο ειρηνική γίνεται είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για διαζύγιο. Για να γίνει ένας γάμος πιο δυνατός, οι άνθρωποι πρέπει να επιλύουν τακτικά προβλήματα μαζί.

9. Για παράδειγμα ένα κοινό δάνειο μπορεί να είναι μια καλή πηγή των απαραίτητων «προβλημάτων». Αποδεικνύεται ότι η πληρωμή για κάτι και από τις δύο πλευρές, κάνει τους γάμους πιο δυνατούς. Αυτά τα ζευγάρια έχουν 5-10 φορές, λιγότερα διαζύγια.

10. Η αλήθεια είναι καλή. Αν όμως συνεχώς λες στον σύντροφό σου για κάτι που δεν σου αρέσει σε αυτόν, κάνεις τον γάμο πιο αδύναμο. Είναι καλύτερα να μιλάς, όχι για πράγματα που δεν σου αρέσουν, αλλά για πράγματα που θέλεις να λάβεις. Για παράδειγμα, αντί να πεις «Δεν μου δίνεις αρκετή προσοχή», θα μπορούσες να πεις «Θέλω περισσότερη προσοχή από σένα».